Znate li koji tip kože imate? Ponekad je teško procijeniti kojem tipu naša koža pripada, pa smo iz tog razloga pripremili jednostavan i jasan vodič koji će vam pomoći potvrditi je li vaša koža doista masna. Saznajte sve o masnoj koži - koje su karakteristike masne kože, kako se nositi s izazovima ovog tipa kože i koje proizvode za njegu odabrati.

Kako prepoznati masnu kožu?

Masni tip kože karakterizira prekomjerna proizvodnja sebuma (seboreja) i vidljive pore. Vrlo ga je lako prepoznati po masnom sjaju koji je prisutan kroz dan na cijelom licu, a na dodir masni trag ostaje na ruci. Pore su generalno vrlo jasne, proširene, u nekim slučajevima i začepljene. Na masnoj je koži veća vjerojatnost od razvoja komedona i upalnih akni pa je takva koža nerijetko popraćena nepravilnostima.

Skintegra masna koža model i proizvodi

Kako njegovati masnu kožu?

Kod masnog tipa kože je bitno težiti uravnoteženju količine izlučenog sebuma, odnosno uspostavi protočnosti sebuma iz folikula te normalizaciji brzine deskvamacije, kako se pora ne bi začepila - što je preduvjet za razvoj akne. Zbog toga, masna koža preferira lagane, brzoupijajuće, hidratantne teksture, redovito i blago čišćenje te korištenje kemijskog pilinga.

Umjesto klasične kreme, za svakodnevnu njegu masne kože predlažemo serumsku emulziju poput Hydre B koja intenzivno vlaži i sprječava dehidraciju, ne čepi pore i ne ostavlja težak osjećaj na licu ili lagane serumske emulzije Spectre koja ujedno djeluju umirujuće i protuupalno na koži sklonoj aknama. Ako su prisutne začepljene pore, svakako se preporučuje i korištenje kemijskog pilinga (eksfolijanta).

Masna koža sa začepljenim porama imat će koristi od korištenja salicilne kiseline koja je jedina lipofilna kiselina, odnosno kiselina topiva u mastima, te učinkovito prodire kroz sebum i odčepljuje pore. Clarion serum ili Clarion 2% BHA čistač idealan su tretmanski proizvod u rutini njege masne kože sa začepljenim porama. Teške teksture i previše slojeva nikako se ne preporučuju za masnu i izbijanjima sklonu kožu.

Kod kože koja proizvodi previše sebuma i sklona je aknama, dodatna preporuka je povremeno korištenje glinene maske u rutini njege lica. Maska Volcanica sadrži kombinaciju snažnih visokokvalitnetnih glina koje djeluju kao adsorbensi, navlače na sebe površinske nečistoće i čiste pore bez isušivanja.

Skintegra Clarion 2% BHA gel za čišćenje masne kože sklone aknama

Može li masna koža biti dehidrirana?

Zanimljiva je činjenica što je upravo masni tip kože često dehidriran zbog nepravilnog, agresivnog čišćenja ili prekomjernog pilinga kože.

Dehidracija kože može nastati na bilo kojem tipu kože zbog transepidermalnog gubitka vlage, čak i masnom. Ako je koža postala dehidrirana (što ćemo prepoznati po površinskoj zategnutosti i plitkim linijama), tada ju je potrebno opskrbiti adekvatnom razinom vlage pomoću ovlaživača kao što su hijaluronska kiselina, glicerol i pantenol. Humektansi ili ovlaživači su pametni sastojci koji privlače i vežu vodu za stanice kože i održavaju optimalnu vlažnost kože. Njega koja uključuje kombinaciju ovlaživača i neutralnih emolijensa idealna je za dehidriranu kožu.

Više članaka

Suha koža: savjeti za njegu

Za svakodnevnu njegu suhe kože preporučuju se bogate, hranjive teksture koje će kožu opskrbiti potrebnim lipidima i vratiti joj prirodnu elastičnost.

Mješovita koža: savjeti za njegu

Kod mješovite je kože najveći izazov odabrati adekvatnu rutinu njege, jer ovaj tip kože zahtijeva kombiniran pristup kako bi pokrio zahtjeve i masnijih i suših dijelova.